Motivasyon mektubu daha önce iş başvurusu yapmış arkadaşlara tanıdık gelebilir. Niyet mektubu olarak da bilinen motivasyon mektubu sizi başvuru yapan diğer adaylardan ayıran özellikler nelerdir ve bu proje için neden sizi seçmeliler sorularına cevap veren bir sayfalık belgedir. Motivasyon mektubu lisans, yüksek lisans veya doktora gibi bir eğitim programına başvurmak, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü olmak, bir iş yerinde staj yapmak, bir iş yerinde çalışmak için yazılır. Motivasyon mektubunda, isteğinizi ve niyetinizi dile getirirsiniz. Yani CV yetkinliğinizi motivasyon mektubu niyetinizi ortaya koyar. Şimdi bizde yurtdışında gönüllülük yapmak için yazacağız ve nelere dikkat etmemiz gerekiyor onları öğreneceğiz.
1-İlgi alanına göre proje seçimi
Öncelikle Avrupa projelerine başvuru yaparken mutlaka ilgi alanınıza göre projeler seçmeye çalışın. İlginiz olmayan bir alanda yapacağınız bir başvuruda hem seçilme ihtimaliniz düşük olur hem de başvuru nedenine yazacak yazıyı bulmakta zorlanırsınız.
2-Başvurulacak her kurum için ayrı mektup
İlgi alanınıza uygun bir proje bulduğunuzu farz edelim ve başvuru yapacağımızı düşünelim. Size yardımcı olacak ilk tavsiyemiz kurumun sizin için yazdığı yazıyı dikkatli okumanız yani kurumunuz gönüllüden neler bekliyorsa ona uygun bir mektup yazmanız doğru olacaktır. Örneğin kurum daha önceden çocuklarla çalışmış bir gönüllü arıyorsa şimdiye kadar çocuklarla çalıştığınız tüm işlerden bahsetmeniz ve bu işleri çocuklara değer verdiğiniz için yaptığınızı belirtmeniz doğru olacaktır. Yani çocuklarla ilgili projesi olan bir kuruma başvururken başka konulardan bahsetmek mektubu kalabalıklaştırır ve anlamsızlaştırır. Bu yüzden her kurum için mutlaka ayrı mektup yazılmalıdır.
3-Mektubunuzda olması gereken bölümler
Mektubunuzun bir sayfayı geçmemesi gerektiğini unutmayın. Çok uzun yazılmış yazılar karşı tarafı sıkar ve dikkat dağınıklığına sebep olur. Kısa ve işin temeline uygun yazılmış yazılar karşı tarafı okurken heyecanlandıracaktır. Bu yüzden ilk paragrafınızda çok kısa bir şekilde adınızdan, yaşınızdan, okulunuzdan, mezun olup olmadığınızdan, çalıştığınız yerin adından bahsedebilirsiniz ya da içerisinde bulunduğunuz sosyal sorumluluk projenizden, gittiğiniz kulüpten bahsedebilirsiniz. Boş zamanlarınızda ne yapmaktan hoşlanıyorsanız yine bu bölümde kısaca bahsedebilirsiniz. Örneğin boş zamanlarınızda hayvan barınağına gidiyor olabilirsiniz ya da fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsunuzdur ve güzel kareler yakalamak için sabah erken saatlerde bütün sokakları dolaşıp fotoğraf çekiyorsunuzdur. Yani tutkuyla yapmaktan hoşlandığınız bir şeyden bahsetmeniz sizin nasıl biri olduğunuz hakkında karşı tarafa bilgi verecektir.
Mektubun ikinci paragrafında ise bu projeyi nereden duydunuz ve neden başvurmak istediğinizden bahsetmelisiniz. Örneğin zaten yapmakta olduğunuz bir sosyal sorumluluk projeniz vardır ve bunu yurtdışında da tecrübe etmek istemişsinizdir. Yani Avrupa da gönüllülük yapmak istemenizin sebepleri nelerdir bunlardan bahsetmelisiniz. Unutmayın ki bu bir gönüllülük projesi ve eğer bir gönüllülük projesinde yer aldıysanız mutlaka bahsetmelisiniz. Burada başvuracağınız projeyle ilgili olan tecrübelerinizden diğer paragraflara göre daha çok yer ayırabilirsiniz çünkü bu sizin can alıcı bölümünüz olacak. Alıcı kurumunuz yazınızı okuduğunda en çok ilgilendiği kısım sizin neden bu kurumu seçtiğiniz olacaktır.
Son paragrafta ise bu projeden ne kazanmayı bekliyorsunuz yani hedefleriniz nelerdir bunlardan bahsetmeniz gerekmektedir. Çoğu motivasyon mektubunda yapılan hataya düşmeyiniz. Projeden tek beklentiniz sadece yeni ülke görmek ya da İngilizcenizi geliştirmek olmamalı. Bu bir gönüllülük projesi ve siz de gönüllü olamaya gideceksiniz yani projeden beklentileriniz de bu doğrultuda olmalıdır. Örneğin gönüllülüğün evrensel bir kavram olduğunu biliyorum ve ülkemde yaptığım sosyal sorumluluk projemden öğrendiklerimi şimdi yurtdışında da tecrübe ederek kendimi ve projemi geliştirmek istiyorum yazabilirsiniz. Buna ilave olarak elbette ki dil becerinizi geliştirmek istediğinizden, farklı yerler keşfetmenin heyecanından bahsedebilirsiniz ama bu asıl amacınız olamaz bu ancak gönüllülük yaparken geliştirebileceğiniz bir beceriniz olabilir. Dilerseniz o ülkeyi neden seçtiğinizden de kısaca bahsedebilirsiniz.
Sizlere örnek olması için örnek bir motivasyon mektubunu paylaşıyoruz ama unutmayın ki bu sadece bir örnek ve motivasyon mektubu kişiye özel olmalıdır. İçinizden geldiği gibi yazmalı ve kurum sizi siz olduğunuz için seçmelidir. Yani en doğru ve güzel hazırlanmış motivasyon mektubu içtenlikle kendinizden bahsedeceğiniz mektup olacaktır. Motivasyon mektubunuzun İngilizce olması gerektiğini unutmayın. Herkese başarılar!
Selen KAYNAK